Sant

Jag:
"var inte så arg. jag tar då inte bort dig från facebook med jämna mellanrum "
Henke:
"Sant, mitt liv skulle vara bra mycket tråkigare om du gjorde de."

Självbiografiskt skrivande

SJÄLVBIOGRAFISKT SKRIVANDE
på Kvinnojouren i Umeå
för kvinnor med erfarenhet av våld
Fokus på att skapa stabilitet och trygghet, en hållbar grund för skrivandet.
Att ta väl hand om sig själv under skrivprocessen. Att etablera en grund för fortsatt skrivande.
Du använder kursen som du själv behöver och skriver om det du själv vill skriva om.
Ur innehållet: Att utveckla ramar och rutiner för skrivandet. Minnestekniker.
Ingångar till skrivandet. Att föra loggbok. Läkande skrivande.
Korta föredrag varvat med skrivövningar och diskussioner. Eget skrivande mellan träffarna.
SJÄLVBIOGRAFISKT SKRIVANDE
på Kvinnojouren i Umeå
för kvinnor med erfarenhet av våld
Fokus på att skapa stabilitet och trygghet, en hållbar grund för skrivandet.
Att ta väl hand om sig själv under skrivprocessen. Att etablera en grund för fortsatt skrivande.
Du använder kursen som du själv behöver och skriver om det du själv vill skriva om.
Ur innehållet: Att utveckla ramar och rutiner för skrivandet. Minnestekniker.
Ingångar till skrivandet. Att föra loggbok. Läkande skrivande.
Korta föredrag varvat med skrivövningar och diskussioner. Eget skrivande mellan träffarna.

Nu har jag anmält mig. Det är 5 tillfällen under januari-mars 2012. Mest för att jag vill lära mig skriva på "rätt sätt". Jag känner inte längre ett behov av detta på samma sätt som förr. Förr då jag ville göra det för min egen läknings skull, innan jag kommit till ro med allt som hänt, innan jag accepterat det och gått vidare. Nu tänker jag inte alls särskilt mycket på detta, det finns små tillfällen då det gör sig påmint, men det är inte ofta.
Jag är inte längre skeptisk mot nya killar på grund av rädslan att de ska vara som han. Jag tror snarare att jag fastnat i dessa storstads fasoner (som jag skrev om) och är för "kräsen".
Jag har gått vidare men önskar fortfarande att med mina historia kunna hjälpa andra som varit i min situation, som är i min situation eller förebyggande för att slippa hamna i min situation. Så det är den ena anledningen att jag vill gå den här kursen, och den andra är för att bara generellt bygga på kunskaper inför eventuella framtida författarskapande :)

Nyårskyssen?

Innan jul mådde jag verkligen bra. Alla små bekymmer som jag har, som alla människor har, kändes så obefintliga och meningslösa. Jul, som är min favorithögtid på hela året. Att få vara hemma med familjen och bara ha det bra.
Nu är julen över och nyår närmar sig. Nyår, när man "ska" kyssa sin älskling på tolvslaget för att fira det nya året. Men senaste åren har inte varit så för mig, och inte heller i år. Precis som singlar känner inför Alla hjärtans dag tror jag många känner inför nyår, jag vet i alla fall att jag gör det. Förvisso är denna känsla inte katastrofal, varken inför Alla hjärtans dag eller nyår, men lite ledsamt känns det helt klart.
Detta nyår kommer säkerligen bli jätte trevligt, ska fira med mina närmsta vänner här i Umeå. Äta god mat och umgås hela kvällen. Jag är övertygad om att jag kommer att ha det fantastiskt, men jag tror ändå att det kommer att kännas lite ledsamt när tolvslaget närmar sig, när tolvslaget äger rum, och när tolvslaget är över.
Det finns dem som kysser en random på tolvslaget, eller en vän, bara för att ha någon att kyssa. Precis som man inte ska sitta ensam på Alla hjärtans dag. Det kanske får det att kännas bättre, kanske inte. De år jag har varit singel har jag helt enkelt låtit bli.
En kyss ska väl inte vara en så big deal egentligen, och det är den kanske inte heller. Det är nog snarare ensamhetskänslan som kommer smygande som den periodvis gör. Jag tror att alla har känt så någon gång, att trots att det är fullt med människor runt en så finns det ingen där. Trots att man har fantastiska vänner så känns det ensamt.

A kiss to celebrate the new year. Given between december 31st at 11:59:55 and january 1st at 12:00:36. The kiss is meant to represent the end of the year that was and the start of a new year and a "new you."
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=New%20Years%20Kiss


"Vilken är din favoritställning?"

Random:
typiskt  får jag fråga dig en lite personlig sak?
Jag:
haha, jaa fråga kan man alltid göra?
Random:
vilken är din favoritställning?
Jag:
HAHA, det tänker jag faktiskt inte svara på för jag tycker inte det är väsentligt
Random:
väsentligt i förhållande till vad? 


Alltså, ibland förstår jag verkligen hur randoms tänker. Borde det få mig intresserad?
Konversationen avslutades snabbt efter detta.

Julen är nu över

Det känns som det är hög tid att uppdatera bloggen nu faktiskt. Var hemma i Järvträsk 20-25 december, sedan hade jag privat chaufför av syster Erika som nyligen klarat körkortet vartefter hon och syster Christina stannade till 27 december.
Det var väldigt trevligt att vara hemma i Järvträsk lite, och lagom länge också, hann inte bli less men det var ändå skönt att komma tillbaka till Umeå. Under hemmavistelsen blev det en hel del spel som vanligt. Varje natt hade jag åtminstone en hund och två katter i sängen, fantastiskt mysigt! En natt även mamma (i en 120's säng!). Trångt och mysigt.

Jag fick åtminstone rymmas någorlunda.Julafton var på många sätt väldigt lik många andra jular. Kyrkan, julbord, Kalle, tomta genom byn, hem och öppna julklappar och spela spel med familjen.
Jag fick väldigt mycket klappar, och mycket trevligt, bl.a. Snö-armband av älskade Edlunds, matta, mahjong, trosor med tryck "I'm sexy and you know it" och "I don't wanna wake up", troll, presentkort, lite pengar, smink, spel :)


Har hunnit en sväng på mellandagrean med systrarna, köpte mig faktiskt ett par rosa byxor, kors i taket! Men jag är less att alltid ha samma stil på allt jag äger, så vill förnya lite. 
Imorgon blir det återigen en sväng på stan med Henke, se om man kan fynda någonting mer :)

Du bestämmer själv ditt värde

*Nummer 62 - Du bestämmer själv ditt värde
Newsflash: Ditt värde har ingenting personligen med dig att göra! Ditt värde är något som du bestämmer dig för att utstråla. Även om du egentligen har  världens sämsta självkänsla så är det ingen som vet om det - så länge du inte tänker tala om det för dem. När andra bildar sig en uppfattning om dig har de inget annat att gå på än det som du väljer att ge dem.


Detta tips skulle jag vilja likna med ett uttryck jag ofta har använt: "Fake it 'til you make it."
Men detta jag vill påtala i detta inlägg utan det är just rubriken i tips nummer 62 - "Du bestämmer själv ditt värde." Jag har ofta en tendens att vara okej med allt. Och även om jag egentligen inte är okej med det, så säger jag att det är okej och biter ihop. Det må ju vara kopiöst idiotiskt. Vad visar man då att man har för värde egentligen? Gör vad ni vill, behandla mig hur ni vill, ta mig för given - det är okej.
Nej det är inte alls okej, inte på långa vägar. Visserligen händer det emellanåt att jag tycker att någon inte behandlar mig rätt eller respekterar mig, och då "släpper" jag denna människa. Jag låter den gå, för att undvika energitjuvar.
Det har hänt då och då att jag umgås med någon som säger att de ska komma hit en särskild tid, men dyker inte upp, och hör inte heller av sig. När man försöker kontakta denna person får man inget svar och man väntar. Efter ett tag får man svar, någon bortförklaring om varför ankomsttidpunkten blivit framskjuten och lovord om att "jag kommer nu istället." Oftast säger jag bara okej, fastän jag tycker att det är dålig stil. Jag tänker att alla kan få förhinder, för det kan man ju faktiskt få. Däremot tycker jag att man ska höra av sig när sådana förhinder uppstår. Dock finns det en gräns även för mig. Är inte min tid värd någonting, ska jag ständigt sitta och vänta och det är okej?
Jag må säga att jag oftast är väldigt tålmodig, och jag blir inte ofta bitter. Och när jag väl blir det så sitter det inte i särskilt länge. Men egentligen, hur behandlar vi varandra? Hur många tar vi förgivet?
Jag och en kompis diskuterade det för ett tag sedan. Att ens bästa vänner planerar man inte så ofta att göra särskilda saker. Det blir ofta impulsivt när man är ledig så "hänger" man. Däremot dem som man inte är så nära med, dem man inte umgås med så mycket, de planerar man att träffa och ofta även vad man ska göra. Visst det är bekvämt, men..

*Nummer 52 - Bli inte tagen för given
...Kom ihåg att du är högsta vinsten. Det är du som funderar på om han är tillräckligt bra för dig, det är du som är den sällsynta fågeln som han måste fånga innan det är för sent.


* Ur Alla får ligga av Henrik Fexeus.

Piano

Jag tycker att det är så fint med piano, och denna låt har jag verkligen fastnat för:


Autoerotisk beröring

Nummer 95 – Autoerotisk beröring

Om du ser att din flirt börjar röra vid sina läppar med fingertopparna och stryker sig försiktigt över kinden medan ni pratar, så kan du räkna med att en del av henne har börjat tänka på helt andra saker än mästerskapet i drakflygning som ni pratar om.
Bonustips – Förutom att autoerotisk beröring är behagligt för den som gör det, så fungerar det också som symboliska smekningar för den som ser det. Du kan därför med flit använda dig av det för att sända signaler till den andra. Rör vid dina läppar eller massera din nacke och låt henne omedvetet förstå att du är intresserad av mer än att diskutera om rätt låt vann.

Ur Alla får ligga av Henrik Fexeus.


"Nej det är bra tack, jag gillar inte att ha flera i munnen samtidigt".

Sofia (Bergmark) bjuder mig på tuggummi.
Sofia - "Men ta fler om du vill!"
Jag - "Nej det är bra tack, jag gillar inte att ha flera i munnen samtidigt".
*Sofia fnissar*
*Jag inser vad hon tänker på*
*Båda skrattar*

Tecken på att man suttit vid en dator och skrivit för länge? ;p

Just rowing and rowing and rowing

Nu har vi äntligen skickat in den preliminära uppsatsen, vilket känns skönt. Nu behöver man inte tänka på att skriva det där på ett tag =)

Det var ett väldigt målande citat i tv-serien jag ser nu:
“It’s like you are in a boat. You’ve got this one oar over here and it’s just rowing and rowing and rowing. You know, furiously fuelled by everyone else’s expectations. And that’s never gonna stop,  but it’s kinda got you going around in circles. ‘Cause if you can’t to move forward, then you also have to row with the oar that represents how you see yourself.”
Being Erica S05E05

Kom på att jag har glömt att berätta och visa för er hur trevligt det var att jobba på Samvården förra veckan. Anledningen att jag ens skulle jobba den dagen var för att ordinarie personal hade julfest då. Dock kändes det inte alls hemskt att jobba när jag såg vad vi som jobbade fick:

Kycklingspett i olika smaker, potatissallad, stor sallad, cider, pepsi, ost, baguetter, vindruvor... MUMS!
Det är sådana här småsaker som får en att verkligen uppskatta en arbetsplats. Det var någon gång under sommaren också som vi i personalen blev bjudna på mat och/eller fika.

"Falska vänner - frågar aldrig om mat. Äkta vänner - är orsaken till att du aldrig har någon mat!"
Läste detta citat och jag tycker att det är så sant. Det finns vissa av mina vänner som nästan har dåligt samvete för att de alltid är här och äter. Men jag har absolut ingenting emot det! Jag tycker att det är trevligt att folk känner sig så bekväma här att de kan äta här, och jag gillar att äta tillsammans. Jag har inget emot att bjuda vänner på mat, även om det är de som ofta är orsaken till att jag inte har någon mat hemma ;)


Långa naglar

Idag har jag varit på stan och gjort min efterlängtade nagelförlängning, och jag är så nöjd! Dock kostar det ju rätt mycket, så nu har jag spanat lite på tradera efter att köpa eget set och lära mig göra allt själv. Nåväl, det blir väl ett senare bekymmer.


Annars har vi skrivit på C-uppsatsen idag, och ikväll var jag på julbord som humana bjöd på (personlig assistent). Det var inte lika gott som det var på garage, men det var bra och framför allt väldigt trevligt!
Nu samlar jag bara kraft för att förflytta mig till sängen, men det går segt ;p

I övrigt är det fixat nu så jag tar mig hem till Järvträsk och sedan tillbaka till Umeå. Jag får smita tidigare från skolan på tisdag och lifta med en Järvträsk-tjej som ska hemåt då. Sedan tillbaka blir nog på juldagen (och jag hoppas jag får jobb då!) med farmors/föräldrarnas bil. Syster Erika tog ju körkortet idag så hon tar tillbaka bilen hem (GRATTIS BTW!). Så det har löst sig på bästa möjliga sätt vilket känns väldigt bra. Hade varit så jobbigt att släpa grabbarna, julklappar och packning på en buss/tåg. Så nu är jag nöjd ;D

Kära tomten..

Ja tack tomten:

http://www.tradera.com/sno-of-sweden-halsband--auktion_302381_144689559

Min jul/nyårs klänning

Måste ju få visa min jul/nyårs klänning som jag beställt från tradera, trots att den inte anlänt ännu. Den borde dock dyka upp i brevlådan väldigt snart tycker jag ^^
Storlek: 36
Byst: 80-85cm 
Längd: 75cm
Färg: Röd
Material: Chiffon
Linning: Satin
Bälte: Satin
HELT NY!
Vad tycks? :D


Gratis godisTänkte passa på att tipsa om denna hemsida som jag varit medlem på sedan 2006 faktiskt. Dock har jag aldrig gjort en "order" för att jag varit lat. Jag har faktiskt drygt 70 godisar som jag skulle få hemskickat om jag ville, men siktar på 100st. Är dock inte så aktiv så det går väldigt sakta. Mer än hälften av dessa är ju sen första månaderna jag var medlem. Man kan göra en order när man har 11 godisar och det går ju rätt snabbt.
Hemsidan är iaf gratisgodis.se , så ni kan ju besöka den om ni har lite att göra och vill samla lite gratis godis :)

Vilse i kulverten

Imorse gick jag vilse i kulverten, två gånger dessutom. Tänkte att jag skulle hitta en genväg till ortopedtekniska för att slippa gå ute i slasken så mycket. Nåväl, jag lärde mig ju lite nya vägar i alla fall och hittade rätt till slut.
Fortsatt skrivande på C-uppsatsen, handling på ICA-maxi och häng med Viktor har dagen bestått av. Imorgon ska jag fixa nagelförlängning for real, julklapp till mig själv ;)

Kissekatten ;D

"Jag gör ingenting!"

Innan jag påbörjade dagens C-uppsats skrivande var jag på ett möte. Min person sa att det tycktes verka som jag mådde mycket bättre nu, och hon frågade vad jag gjort sen sist jag var där (2 veckor sedan). Jag svarade "ingenting!" Jag upplever verkligen att jag gjort just ingenting, men samtidigt beror det väl på vem man jämför med. För att vara mig är det ingenting, men hon skrattade och sa att det lät som jag ändå hade hunnit med en hel del.
Jag är ju en periodare och just nu känns det mesta väldigt bra, trots att jag inte gör någonting (förutom nöter väldigt mycket serier). Kanske är det att julen närmar sig som får mig att må så bra, julafton är ju den bästa dagen på hela året!

Och dessutom får ju dessa småtroll mig att må väldigt bra!

Julklapparna börjar slås in


Vi har nu slagit in lite julklappar, dock må jag säga att katterna inte var till så mycket hjälp även om de var väldigt aktiva i sina försök. Dock måste jag öppna två av paketen och ta bort prislapparna.. Tänkte på det innan men glömde det helt när jag slog in dem. Värt!
Eftersom min 71-åriga farmor inte läser min blogg tänkte jag tipsa om vad jag tänkt ge henne i julklapp så kanske ni själva får någon idé vad ni kan ge till en kär vän/familjemedlem eller varför inte partner?
Jag har tänkt anordna en "hemma-spa-dag" för henne. I mitt hemmaspa kommer följande att ingå: Hårrinpackning för torrt hår, peeling till ansiktet, återfuktande ansiktsmask, nagelfilning + myrolja för att stärka naglarna, peeling av händerna, handkräm som masseras in, eventuellt fotbad och filning av fötterna, foot scrub, fotkräm som masseras in. Och till detta ska jag även försöka fixa någon stämningsfull musik.


Det susar en vind i olivernas bladNog saknar man luciatåget i Glommers, med låtarna som Johnny lärde oss.

"In the middle of difficulty lies opportunity."

Har mest slappat ihelgen så har inte så mycket spännande att berätta egentligen. Sett 10 avsnitt av the lying game på mindre än 2 dygn, så det är väl egentligen det jag har gjort?
I fredags efter jobbet kom Viktor och Henke hit och vi satt bara och pratade tills timmen var sen. Efter 4 timmars sömn var det dags för beachvolley och sedan sprangs det runt på stan hela dagen. Jag hade sjukt ont i fötterna när dagen var till ända, och tröttheten var ett faktum. Tog en powernap och såg sedan serier resten av kvällen.
Idag sov jag på tok för länge, så har precis ätit lite mat och känner mig inte särskilt trött. Ska fortsätta smutta på min julmust som jag traskade iväg och shoppade på Ica Berghem och börja slå in lite julklappar.
Och Dexter försvann ett tag ihelgen, hittade honom efter ett tag:"In the middle of difficulty lies opportunity."
Being Erica, S01E01.

ABS

Nu ska jag sova så jag orkar jobba imorgon, tänkte bara dela med mig av en fantastiskt rolig bild jag såg först:Keeping everybody at arm’s length so no one can hurt you.


“Everything you’ve ever done is to avoid pain – drugs, sarcasm… Keeping everybody at arm’s length so no one can hurt you. Pain happens when you care. You can’t love someone without making yourself open to their problems, their fears. And you’re not willing to do that.”

House S07E15So you want them to read your mind, but they can’t. . ..

Sitter och läser vetenskapliga artiklar om mäns våld mot kvinnor nu. Känner igen många av tankarna, skräms över hur det är på vissa ställen, och fascineras över hur fantastiska vissa är.
Det jag tycker är skrämmande är dock att i flera studier påtalas att vårdpersonal tagit upp frågan om våld när partnern varit närvarande?! Det är väl självklart att man inte berättar någonting då? 

‘You want them [providers] to know the truth, but you’re too scared to tell them. So you want them to read your mind, but they can’t. . ..’’

Jag känner igen det där tänket, fast då var det inte från vårdpersonal utan från annat folk runtomkring mig. Jag ville att de skulle veta, men jag vågade inte berätta. Jag önskade att de kunde läsa mina tankar, men när någon var nära sanningen så förnekade jag i sten.
Jag hade ofta en tendens att skämta bort allvaret (det har jag väl fortfarande men..), så jag berättade för en kompis om någonting han hade gjort mot mig, det var en bagatell som jag egentligen inte såg som någonting allvarligt i sig. Hon var dock den första som sa till mig "Men Sofia, du vet väl att det är så här kvinnomisshandel börjar.." Dessa ord skrämde mig, men jag förnekade att det någonsin skulle hända, och sedan berättade jag aldrig mer någonting för henne. Men jag minns att varje gång vi träffades så önskade jag att hon skulle veta.

I artiklarna jag hittills läst har det även stått om hur viktigt det är att personalen inger en känsla av trygghet och tillit. Hur viktigt det är med kroppsspråk, leenden, ögonkontakt, användanden av namn etc. När jag läser detta tänker jag på min kontaktperson på kvinnorfridsmottagningen, hon är helt fantastisk. Varje gång jag kommer dit möter hon mig med ett leende, hon tar upp där vi slutade sist, hon får mig att känna som att hon verkligen bryr sig.
När jag är färdigutbildad och börjar jobba ska jag sträva efter att vara en sån person, som verkligen ser patienterna, och får dem att känna sig sedda.

Rädda kissekatter
Haha, Sofia var förbi med nå papper och då hade hon med sin hund. Katterna hörde att det var en hund vid dörren och de flög iväg. När jag kommer in i vardagsrummet hittar jag dem långst uppe i klösträdet BÅDA TVÅ! Att de ens rymdes där. Jag fick mig då ett gott skratt ;)

Igår blev som sagt jag och Henke bjuden på julbord på Bistro le Garage av Pappa och Annika, som tack för att vi är barnvakter. Vilket fantastiskt julbord, det var jätte mysigt, det kändes lyxigt. Well, jag var väldigt nöjd med maten. Speciellt fisk-bordet, mums!
Sedan åkte vi hem till mig och spelade lite Canasta (vilket vi tjejer vann, igen!). När Pappa och Annika for stannade Henke kvar och även Viktor kom hit en sväng. Igår var en väldigt trevlig dag helt enkelt! :)

Jag har glömt telefonen på jobbet. Klantigt som fan :(

"Hej sofia! :) jag har glömt telefonen på jobbet. Klantigt som fan :( skriver från en kompis telefon nu! Du kan väl logga in på face sen så kan vi prata :)"

När man sitter vak en hel natt utan internet så hinner man kolla igenom lite gamla sms och skriva upp på mitt dokument. Hittade detta sms som är ett tag gammalt, men jag tycker det var så fint. Han visste egentligen att jag kommer att vara vid datorn när jag slutat jobba, men han gjorde sig ändå besväret att leta upp mitt nummer och skriva från sin kompis mobil. Det tycker jag var väldigt gulligt - engagemang!

Julpynt

Nu är det julpyntat (ännu mer) och fint här hemma, tack vare Henke, han fixar allt han :)


Köksfönstret.


Köket.


Vardagsrumsfönstret (det är en snögubbe som sitter på fönstret och lyser, och på balkongen är det ju då fortfarande en ljusslinga).


Vardagsrummet.

X-vak på Stroke nattetid, inte igen tack

Att vara barnvakt till Pappas barn är väldigt mysigt men tar på krafterna. Efter många om och men fick vi dem att somna, men då satt jag och Henke uppe och pratade tills timmen var sent slagen. Nattsömnen den natten var inte alls bra. Dels var det trångt eftersom vi låg alla fyra i sängen, dels rörde sig barnet som sov bredvid mig väldigt mycket och slog till mig några gånger och well, det var trångt så jag kunde inte riktigt snurra på mig.
Barna verkar i alla fall ha haft det trevligt här, de frågade efter mamma och pappa en gång på morgonen, men det var inte mer med det.
Jag var ner på stan en sväng och såg när Recy dansade. Det var även tänkt att äta lunch på stan, men de skulle äta sådant som jag inte tycker om ändå, så jag valde att fara hem och sova eftersom jag var så trött. Så jag sov närmare 5 timmar på dagen innan det var dags för nattjobb.
Satt vak på Stroke, vilket ligger väldigt "off", långt ifrån allt annat på sjukhuset. Så när jag kom dit och kopplade upp min dator insåg jag att trådlösa nätverket inte fungerar där, så jag hade inget internet. Var lite less när jag insåg detta. Så jag spenderade större delen av natten med att spela Heroes of might and magic 4. Jag ska komma ihåg det om jag blir erbjuden att sitta vak där borta igen nattetid, att jag helst vill ha någon annan avdelning.
När jag kom hem hade jag svårt att somna, då jag i vanliga i fall brukar vara jätte trött. Somnade efter kl 8 någon gång, och vaknade nu före kl 12 och kunde inte somna om. Vääärt?

Idag ska jag och Henke bli bjudna på julbord av Pappa och Annika, som tack för att vi är barnvakter. Det känns jätte roligt, och man blir ju som glad av att få bekräftelse av att det man gör är uppskattat :)
Efter att vi ätit ska vi fara hem till mig och ha en spelkväll. Så denna dag ser jag framemot! ^^


Henke lurade upp Caesar i blomman... :P

Men tro det eller ej, vi blir med barn redan imorgon

"Naegels regel säger att förväntad partus är senaste mensturation plus sju dagar plus ett år minus tre månader, men tro det eller ej, vi blir med barn redan imorgon ;)"

Fick detta sms av Henke idag, imorgon kommer Erika och Olivia hit (Pappa Anders barn) och ska sova över. Och Henke får väl också sova över då ;)RSS 2.0