Kvinnofridsmottagningen

Ni som följt min blogg har nog räknat ut ungefär vad alla dessa möten är för någonting, men jag tänkte berätta exakt vad jag har varit på vid 16 tillfällen.

Redan i somras när allt hände började kaoset och jag insåg snabbt att jag behöver hjälp, jag behöver någon att prata med. Jag orkade egentligen inte prata med de jag kände utan ville ha någon utomstående, någon professionell.

Socialtjänsten var det första jag var i kontakt med, eftersom de var hit direkt efter att polisen for den där hemska dagen. De erbjöd mig skyddat boende men jag tackade nej, det skulle bli för svårt med katterna och jag trodde ju inte alls att han skulle dyka upp.

Alla behöver ett tryggt hem, men alla hem är inte trygga. Man kan behöva fly från sitt hem för att man till exempel bor tillsammans med familj eller andra som behandlar en väldigt illa, eller för att det finns någon som hotar en och vet var man bor. Man kan få hjälp med skyddat boende.
Källa: http://www.umo.se/Vald--krankningar/Fly-till-skyddat-boende/

Socialjouren vände jag mig till väldigt mycket i början. Men det var precis i semesterperioder så de två som varit här gick snart på semester och jag slutade ringa dit. Då blev jag placerad med olika samtalspersoner på olika instutitioner. Dock träffade jag samma människa max 2 gånger innan det var någon ny, och jag orkade inte. Så fort det hände någonting nytt var jag tvungen att dra hela historian för att berätta den nya saken som hänt.

Socialjouren ger akut stöd till dig som befinner dig i en utsatt situation, det kan handla om våld och övergrepp, missbruk eller andra akuta situationer, till exempel om man misstänker att ett barn riskerar att fara illa i sin hemmiljö. Telefon 090-16 30 50.
Källa: http://www.umea.se/umeakommun/omsorgochhjalp/akuthjalpsocialjour.4.112becdf11efda6feef800036768.html

Till slut blev jag less och tog saken i egna händer och uppsökte Ungdomshälsan där det fanns drop in tider. Det var först där som jag fick riktig hjälp att hitta var jag skulle ta vägen. De hjälpte mig att hitta till Kvinnofridsmottagningen/Centrum mot våld.

Kvinnofridsmottagningen. Om du som kvinna har blivit utsatt för psykiskt, fysiskt, sexuellt, ekonomiskt eller materiellt våld kan du ringa 020-410 420 eller skicka ett mail till [email protected]. Du kan vara anonym.

På Kvinnofridsmottagningen kan du som våldsutsatt kvinna, på en lättillgänglig och trygg plats, få ett samlat myndighetsstöd anpassade efter dina behov. Om du har barn erbjuds dom också stöd. Du kan få samtalsstöd, hjälp med frågor om ekonomi och boende, hjälp med samordning av olika myndighetsinsatser, träffa en läkare, föräldrastöd och göra en polisanmälan.
Källa: http://www.vll.se/default.aspx?id=34330&refid=34331


Under hösten och vintern gick jag där ett bra tag på individuella samtal. Egentligen minns jag inte riktigt så mycket från dessa samtal, eftersom att jag inte var helt mottaglig just då. Men jag minns hur skönt det var att det fanns en person som jag alltid kunde vända mig till när det var någonting, samt träffa med jämna mellanrum.

I slutet av december blev jag erbjuden en plats i en grupp på kvinnofridsmottagningen, där hon jag pratade med där skulle vara en av gruppledarna..

"Vi erbjuder samtal i grupp för dig som är eller har varit utsatta för hot och våld. Genom att dela erfarenheter kan man stötta varandra och få hjälp att bearbeta det som hänt.
Att utsättas för våld kan få många konsekvenser, tex kan man känna sig mycket ensam och isolerad. Ensamheten är viktig att bryta för att möjliggöra en förändring. Målet med gruppverksamheten är bla att förstå de konsekvenser det ger att ha varit utsatt för våld, minska skam och skuld, ökad självkännedom, bättre självförtroende samt ökat förståense för barnens situation.
Vi har tre parallella grupper som träffas här på Kvinnofridsmottagningen tisdagar - onsdagar - torsdagar. Deltagare är kvinnor, 8 st i varje grupp, som alla varit utsatta för kränkningar och våld i nära relation. Vi träffas varje veckan under 14 veckor, kl 14.30-16.15 med en 15 minuters fikapaus. Vid behov av ledighet kan intyg om deltagande i gruppen upprättas till arbetsgivare, skola etc. Samtalsgruppen är kostnadsfri.
Är DU intresserad av att delta i en grupp kontakta någon av oss gruppledare!
Varmt välkomna!"

När jag fick detta papper och läste: "Deltagare är kvinnor, 8 st i varje grupp, som alla varit utsatta för kränkningar och våld i nära relation." tvekade jag väldigt mycket. Jag hade väl inte varit utsatt för riktig våld, han slog ju aldrig - och då är det ju inte våld? Jag tyckte inte att jag platsade.
Efter mycket funderande fram och tillbaka bestämde jag mig att tacka ja - "Jag vill inte gå hela livet och fundera om det skulle ha hjälpt." Vi blev till slut 7 st i våran grupp som träffades onsdagar mellan 14.30 och 16.15-17.00 (vi drog ju alltid ut på mötena eftersom vi var så verbala).

Att gå i gruppsamtal har gett mig oerhört mycket. Och upplägget där var jättebra. Alla fick möjlighet att berätta sin historia och sedan knöt vi an det till teori. Jag rekommenderar de som varit med om liknanade att inte vara rädd för att söka hjälp. Även om man känner precis som jag gjorde i början - att man inte platsar. 

Bara för att dessa möten nu är över betyder inte att jag kommer sluta skriva om min resa och kvinnomisshandel - fysisk/psykisk. Så fortsätta följa mig!

Är det någonting ni undrar, någonting ni vill ha svar på? Var inte rädda att fråga.

Kommentarer
Postat av: mami

Är så stolt över dig <3

2011-05-10 @ 13:52:46
URL: http://annasdrom.blogg.se/
Postat av: Anneli

Vinnaren av dagens blogg finns uppe! Kika in om det blev du eller anmäl dig till den nya omgången här:http://anneliih.blogg.se/2011/may/tisdag-dagens-bloggd-1.html#comment

2011-05-10 @ 15:45:29
URL: http://anneliih.blogg.se/
Postat av: emelie

hej.. har precis för bara någon vecka sedan börjat läsa din blogg, o förstår att något hämskt har hänt dig.. Har försökt hitta VAD.. Men hittar det inte, trodde det var misshandel, men läste nu att det inte var det.. jag var tillsammans med en himla svartsjuk o manipulativ karl som hade många störningar.. Han slog mig bara en gång fysiskt, men psykiskt var det varje dag på ett eller annat sätt.. En tid som jag nu försöker glömma ! /Emelie

2011-05-10 @ 20:12:26
URL: http://asonemelie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0