Olaga förföljelse

Olaga förföljelse är en ny brottsrubricering som regeringen föreslagit för att söka förhindra stalking. Förslaget är att nuvarande besöksförbud ersätts med kontaktförbud, från och med den 1 oktober 2011.
Syftet är att förstärka det straffrättsliga skyddet mot trakasserier och förföljelse och åstadkomma en straffmätning som bättre återspeglar brottslighetens allvar när det brottsliga handlandet utgör en särskild kränkning av  målsägandens integritet. Enligt förslaget ska en person som begått upprepade brottsliga gärningar av visst slag mot en annan person kunna dömas för olaga förföljelse. De brottsliga gärningar som avses är till exempel misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Straffet föreslås vara fängelse i högst fyra år.
I syfte att stärka förbudets skyddsverkan föreslås att elektronisk övervakning, så kallad fotboja, ska få användas för att kontrollera efterlevnaden av vissa förbud.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Olaga_f%C3%B6rf%C3%B6ljelse

Olaga förföljelse alltså.. Tänk om denna lag funnits tidigare, för ungefär 1,5 år sedan. Då hade det ju inte varit någon fråga om saken, då hade han åkt dit så det bara visslat om det. Det var flera saker som jag hade bevis på skriftligt, sms eller facebook/msn, men det var för lite bevis eftersom det inte vägde så tungt då. Fastän han erkände våldtäkten i ett sms, fastän han terroriserade min mobil med sms efter att jag lämnat honom, fastän han skickade hot-sms efter att jag lämnat in skuldebrevet till kronofogden. Det var inte nog med bevis..
Så snart han insett att det var slut mellan oss gick min mobil varm. Han ringde och skickade sms omvartannat, hela hela hela tiden. Han började även höra av sig till min familj. Han gav sig inte i första taget heller, utan det fortsatte att trilla in sms efter sms trots att han inte fick någon som helst respons från min sida. När han sedan satt i häktet 4 dygn var mobilen så tyst, skrämmande tyst.
Hade denna lag funnits tidigare, hade han åkt dit. Då hade han kanske inte kunnat göra så mot fler tjejer, åtminstone inte så direkt efter. Det hade kanske kunnat förebyggas. Kanske hade han fått hjälp, åtminstone erbjudande som jag tyvärr tvivlar att han accepterat.
Det är dock tur att denna lag tillkommit, då det i dagens samhälle sker så mycket via internet och mobil. Stor del av kommunikationen äger ju faktiskt rum skriftligt, det finns loggat, det finns kvar.


Kommentarer
Postat av: mami

Ja, tänk om personen kunde inse att allt vi ville var att han skulle få hjälp och en andra chans i livet att leva det fullt ut och komma ur spiralen av lögner och de destruktiva beteende som drev honom.

Men nej, vi var elaka och lögnare... jag säger som jag alltid gör; "Allt det vi ger ut, får vi flerfalt igen"... Ingen är på fel plats vid fel tillfälle. Alla val vi gör, även om de är otroligt dåliga, gör att vi är precis där vi valt att vara. Så även du och jag... Sen när vi har den insikten, kan vi göra bättre val och göra något bra av de erfarenheter man fått! lära för livet! Antingen gör man sig till offer, som han gjort, eller så gör man som du gjort. Tagit itu med det, försonats och gått vidare... men massor av visdom och styrka! Älskar dig min prinsessa <3

2012-01-11 @ 18:06:11
URL: http://annasdrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0